mercredi 3 décembre 2014

Γρήγορα τεστ για νοθεία στα τρόφιμα



  1. Γάλα

    • Με νερό
      Η πρόσμιξη του γάλατος με νερό μπορεί να ανιχνευτεί πολύ εύκολα. Εάν βάζετε μια σταγόνα γάλατος σε μια επικλινή επιφάνεια, η σταγόνα από αγνό γάλα ρέει σιγά αφήνοντας ένα λευκό «μονοπάτι», αλλά η σταγόνα από νοθευμένο γάλο, ρέει γρήγορα και δεν αφήνει κανένα σημάδι. Βέβαια το τεστ αυτό δεν ισχύ σε αποβουτυρωμένο γάλα.

    • Με συνθετικό γάλα
      Το συνθετικό γάλα έχει μια πικρή επίγευση, και δίνει μια αίσθηση γλίτσας σαπουνιού στα δάχτυλα όταν το τρίβουμε λίγο με τα δάκτυλα και αποκτά κιτρινωπό χρώμα όταν θερμανθεί.

  2. Καφές


    • Με αλεσμένη ρίζα ραδικιού ή με άλλους σπόρους
      Ο αλεσμένος καφές, νοθεύεται με σκόνη από διάφορους σπόρους, είτε για την αύξηση του τελικού βάρους είτε για βελτίωση του τελικού χρωματισμού, κτλ. Η ξηρή ρίζα του ραδικιού, όταν αλεστεί, είναι ένα καλό υποκατάστατο του καφέ σε ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τη καφεΐνη. Η προσθήκη της σκόνης του ραδικιού σε αλεσμένο καφέ, μπορεί να ανιχνευτεί, βάζοντας μια μικρή ποσότητα του καφέ σε ένα ποτήρι με νερό. Η σκόνη του καφέ θα παραμείνει στην επιφάνεια του νερού, και μετά από μερικά δευτερόλεπτα, οι κόκκοι του ραδικιού σιγά σιγά βυθίζονται αφήνοντας μια καφέ απόχρωση που οφείλεται στην καραμέλα που περιέχει το ραδίκι.

  1. Αλεύρι

    • Με σκόνη κιμωλίας
      Για αύξηση του τελικού βάρους, το αλεύρι μπορεί να νοθευτεί με σκόνη κιμωλίας. Η ανίχνευση τέτοιας πρόσμιξης γίνεται εύκολα, βάζοντας κάποιες σταγόνες αραιωμένης υδροχλωρικού οξέως σε μια μικρή ποσότητα αλευριού. Το νοθευμένο αλεύρι αφρίζει.

  2. Μαύρο πιπέρι

    • Με σπόρους από παπάγια
      Σπόροι Παπάγιας μπορούν να διαχωριστούν από το μαύρο πιπέρι, δεδομένου ότι είναι συρρικνωμένοι, έχουν ωοειδές σχήμα και έχουν πρασινωπό προς καστανό ή καφετί προς μαύρο χρώμα. Επίσης σε ένα ποτήρι με οινόπνευμα, οι σπόροι πιπεριού βυθίζονται ενώ εκείνοι της παπάγιας επιπλέουν. Σπάνε όταν τρίβονται με τα δάκτυλα οι σπόροι της παπάγιας και όχι το πιπέρι.


Καλένγκ Μουανγκάλ
Γεωπόνος - ΓΠΑ

Aucun commentaire: