mardi 28 décembre 2010

Νερό για άρδευση

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να προβούμε στον έλεγχο της ποιότητας του νερού που χρησιμοποιούμε για να ποτίσουμε τα φυτά μας. Ο έλεγχος αυτός γίνεται από εγκεκριμένους φορείς σε ειδικά εργαστήρια. Την δυνατότητα ελέγχου νερού έχει και το εργαστήριο του e-bloko. Για την καλή ανάπτυξη των φυτών και επίσης για υγειονομικούς λόγους, το νερό εξετάζεται για εκτίμηση της ποσότητας αλάτων, του μικροβιολογικού φορτίου και της ρύπανσης από διάφορα στοιχεία.
Γιατί ελέγχονται όλα αυτά;
Όταν μιλάμε για άλατα στο νερό εννοούμε όλα εκείνα τα χημικά στοιχεία, (ασβέστιο, νάτριο, χλώριο...) διαλυμένα ή όχι στο νερό, που η συγκέντρωσή τους επηρεάζει την ποιότητα του νερού. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ένα λευκώδες υπόλειμμα στον βραστήρα ή στους νιπτήρες. Με μια γενική διατύπωση θα λέγαμε ότι είναι τα άλατα του νερού μας. Έτσι η συγκέντρωσή τους στο νερό πρέπει να βρίσκεται σ' ένα σωστό επίπεδο, πάνω ή και κάτω από το οποίο τέτοιο νερό γίνεται ακατάλληλο για την ανάπτυξη των φυτών. Σίγουρα όταν αυτή η συγκέντρωση είναι τόσο μεγάλη, όχι μόνο το νερό γίνεται ακατάλληλο για το φυτό αλλά και για όλο το σύστημα ποτίσματος, με αποτέλεσμα τα μεν φυτά να μην μπορούν να αναπτυχθούν σωστά, το δε σύστημα άρδευσης να πάθει σοβαρή βλάβη. Εκτιμώντας λοιπόν την ποιότητα του νερού, με συμβουλή ενός ειδικού θα μπορούμε να αποφύγουμε τα παραπάνω άσχημα αποτελέσματα.
Για υγειονομικούς λόγους, το νερό ελέγχεται επίσης για τυχόν παρουσία μικροοργανισμών επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία, όπως καλοβακτήρια. Όπως ξέρουμε τα μικρόβια μεταφέρονται και με νερό από μολυσμένο χώρο προς τον κήπο μας, ανάλογα με την πηγή του νερού. Αυτός ο κίνδυνος γι' αυτούς που χρησιμοποιούν το νερό βρύσης για πότισμα είναι μικρός, αφού το δημόσιο δίκτυο ελέγχεται τακτικά, όμως ζημιώνονται από φουσκωμένους λογαριασμούς! Για εκείνους που έχουν πηγάδια ή παίρνουν νερό από λίμνη και ποτάμια, ο έλεγχος για μικροοργανισμούς είναι απαραίτητος.
Ο άλλος επίσης απαραίτητος έλεγχος που γίνεται στα εργαστήρια είναι ο έλεγχος για τυχόν ρύπανση του νερού από διάφορα στοιχεία χημικά ή όχι. Η κακή χρήση των στοιχείων του περιβάλλοντος που κάνουμε καθημερινά επηρεάζει και το νερό. Τοξικά απόβλητα, πετρελαιοειδή απόβλητα, βαριά χημικά από διάφορες βιομηχανίες, όλα αυτά μαζεύονται στο περιβάλλον και μπορεί να καταλήγουν στον κήπο μας μέσω του νερού με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τοξικότητες στα φυτά μας (για την ίδια την υγεία μας ούτε καν να το συζητάμε). Μεγάλη είναι λοιπόν η σημασία και κυρίως απαραίτητες είναι οι πληροφορίες που προκύπτουν από ένα τέτοιο έλεγχο.
Συμβουλές της ημέρας :
  • Να χρησιμοποιούμε μερικά ειδικά φίλτρα, αφού βέβαια συμβουλευτούμε τον ειδικό.
  • Για ένα γρήγορο έλεγχο: Γεμίζουμε ένα γυάλινο ποτήρι, παρατηρούμε το χρώμα του νερού, την οσμή, παρουσία ή όχι ξένων υλών...
  • Να κάνουμε πάντα σωστή χρήση του νερού. Πολλοί έχουν προβλέψει ότι το καθαρό νερό θα γίνει το πετρέλαιο του μέλλοντος και εκατομμύρια συνανθρώπων μας δεν θα έχουν ούτε μια σταγόνα για να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους, ούτε καν να πίνουν.
  • Να ποτίζουμε συχνά με λίγο νερό και μόνο αν είναι απαραίτητο, κυρίως τώρα που, δόξα τω Θεώ, βρέχει, να μην ποτίζουμε και να μαζεύουμε το νεράκι από τη βροχή για μελλοντικό πότισμα!
Kaleng Mwangal
Γεωπόνος-ΓΠΑ








Aucun commentaire: